Broccoli- och blomkålsgratäng

Det här är verkligen en otroligt smakrik och krämig gratäng som passar fantastiskt bra att servera tillsammans med en fräsch sallad, eller som jag gjorde senast, med en god pasta. En riktig klassiker som är enkel att laga, går att variera med eller utan kött – och är precis lika god oavsett. Magiskt gott, helt enkelt!

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • En klick smör (att steka i)
  • ca 500 g blomkål
  • ca 300 g broccoli
  • 3 dl grädde
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 tsk sambal oelek (valfritt)
  • 2–3 dl riven parmesanost
  • ca 200 g kassler, bacon eller sidfläsk
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar


gör så här

  • Börja med att skära blomkål och broccoli i små, fina buketter. Koka dem i lättsaltat vatten i cirka 3 minuter – de ska fortfarande ha lite spänst kvar och inte bli för mjuka. Ta upp dem med en hålslev och ställ åt sidan. Spara gärna 1–2 dl av kokvattnet.
  • Skiva den gula löken tunt och fräs den i en stekpanna på medelvärme tills den blir mjuk och glansig.
    Om du vill ha kött till: skiva kassler, bacon eller sidfläsk och stek det tills det fått fin färg.
  • Blanda grädde och crème fraîche i en kastrull. Låt sjuda på låg värme och smaksätt med sambal oelek, salt och peppar. Låt såsen småputtra i cirka 10 minuter. När den börjar tjockna något, späd med 1–2 dl av det sparade kokvattnet. Rör ner 2 dl riven parmesan och smaka av.
  • Lägg blomkål och broccoli i en ugnsfast form. Toppa med den stekta löken och det brynta köttet (om du använder det). Häll över såsen och toppa med resten av den rivna osten.
  • Gratinera i cirka 20 minuter i 200 grader, tills gratängen fått fin färg och grönsakerna är helt klara.