Ingredienser
4 port
2 morötter
200 g potatis (4-5 st)
1 fänkål
1 purjolök
25 g smör till stekning
2 dl vispgrädde
5 dl vatten
2 tärningar fiskbuljong
500 g fiskfilé, hälften lax och häften torsk
2 msk finhackad färsk gräslök (funkar fint med fryst)
2 msk finhackad färsk persilja (funkar fint med fryst)
1 msk finhackad färsk dill (funkar fint med fryst)
1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
chiliflakes
gör så här
Börja med att skära morötterna i slantar och potatisen i bitar eller skivor. Strimla fänkål och purjo. Smält smöret i en stor kastrull, tillsätt grönsakerna och fräs i några minuter. Tillsätt nu grädde, vatten och buljongtärningar och låt puttra under lock i ca 15 minuter. Rör försiktigt om då och då och smaka av med salt, peppar och lite chiliflakes.
Skär fisken i bitar. Tillsätt alla fina örter till soppan, rör om och lägg ner fisken i soppan. Låt fisken sakta sjuda i 3-4 minuter till den är färdig.
Servera soppan toppad med lite färska örter tillsammans med ett gott färskt bröd, eller kanske ett knaprigt vitlöksbröd.
Ljuvligt gott!