Ingredienser
4 port
1 kg fina tomater, välj riktigt röda små kvisttomater eller liknande
1/2 hel vitlök (inte klyftor, den ska delas på hälften)
2 rödlökar
Chiliflakes efter smak
Olivolja
2 grönsaksbuljongtärningar
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1-2 dl vispgrädde (eller mellangrädde)-
salt
peppar
Till servering
Färsk basilika
Ett gott bröd
En klick crème fraiche (kan absolut skippas)
gör så här
Börja med att dela de små tomaterna i halvor och lägg i en ugnsfast form. Skär den röda löken i tunna båtar eller i skivor och blanda med tomaterna, strö på lite chiliflakes och ringla över olivolja. Blanda ihop alltihop med oljan och lägg den halva vitlöken någonstans i mitten av formen.
Sätt in formen i ugnen på 200 grader och låt stå inne i ungefär 50 minuter. Håll lite koll på hur tomaterna ser ut, de ska bli vackert rostade utan att bli brända. Under tiden tomaterna står i ugnen, passa på att koka upp buljongtärningarna i vattnet i en stor kastrull.
Ta ut formen när tomaterna är klara och ta en bit papper eller handduk (för att inte bränna dig) och pluppa ut vitlöksklyftorna i tomatblandningen. Blanda ner allt i buljongen och låt puttra ihop i ca 10 minuter.
Mixa nu allt med en stavmixer, blanda ner grädden och smaka av med salt och peppar. Låt den stå och småsjuda en liten stund men var försiktig så den inte bränner i botten nu när grädden är i. Nu är soppan klar att servera men kan med fördel stå och vila till sig en stund före servering. Självklart kan du förbereda soppan dagen före, den blir bara ännu godare då.
Toppa soppan med en kvist basilika och servera med ett gott bröd och kanske en klick crème fraiche. Njut!!