Ingredienser
400 g torsk och/eller laxfilé
400 g räkor
1 gul lök
1 lite purjolök
2 morötter
2-3 matskedar tomatpuré
1 dl vitt vin
4 dl buljong gjort på 1 tärning grönsaksbuljong och 1 tärning fiskbuljong
2 dl crème fraiche
2 dl mellangrädde (matlagningsgrädde funkar också)
Färsk timjan
Övriga kryddor i efter smak är paprika, torkad timjan och chiliflakes
gör så här
Hacka gul lök och purjolök och skär morötterna i slantar. Fräs den gula lök i smör på låg värme en liten stund, tillsätt purjolök och morot och fräs en liten stund till. Tillsätt kryddor - paprika, chili och timjan - samt tomatpuré och rör runt. Tillsätt det vita vinet, låt koka någon minut och tillsätt sedan buljongen. Koka ihop och blanda ner crème fraiche och grädde. Låt sjuda/småputtra i minst 10 minuter. Repa i lite färsk timjan.
Hit går grytan att förbereda, den blir bara godare av att få vila lite så att smakerna sätter sig.
Koka upp grytan, skär fiken i bitar och lägg i, och stäng av plattan. Fisken ska inte koka, utan går klar i grytan på ca 5 min. Tillsätt sist räkorna. Klart att lägga upp i vackra tallrikar och servera!