Ingredienser
4 port
Röding
Smör att steka i
Salt
Peppar
Dill
Syrlig rödbetssallad med chevre:
5-6 rödbetor, gärna blandat röda och gula
3 msk färskpressad apelsin1 msk färskpressad
citron
1 msk olivolja
Blandade salladsblad eller salladsmix
250 g chèvre
3-4 dl valnötter (som ska karamelliseras)
1,5 dl socker
Flingsalt
gör så här
Skala rödbetorna och skiva dem tunt, tunt med mandolin. Blanda marinaden av färskpressad apelsin, citron och olivolja och blanda med rödbetorna. Obsa att om du har röda och gula betor så marinera dem i olika skålar så de röda inte färgar av sig. De får gärna ligga till sig i några timmar, men hinns det inte med så funkar det ypperligt ändå.
Karamellisera valnötterna genom att rosta dem i ugnen i ca 7 min på 175 grader, men håll koll på att de inte blir brända. Smält samtidigt sockret i en större kastrull eller panna till allt har smält och sockret är gyllenbrunt. Blanda i valnötterna och bred sedan ut på bakplåtspapper. Det är vansinnigt klibbigt, men när sockret har stelnat går det lätt att försiktigt bryta isär dem.
Gör salladen klar genom att lägga upp sallad, rödbetor, chèvre och karammeliserde valnötter på ett fat eller skål (eller på tallrikar ännu finare).
Salta rödingen på skinnsidan en lite stund innan så att den får rimmas lite, stek sen i smör, börja med skinnsidan ner, ett par minuter på varje sida.
Lägg upp och servera halstrade rödingen tillsammans med rödbetssalladen och förstås njutbar örthollandaise, så gott!!