ingredienser
Ca 6 port, lite beroende på hur sötsugna gästerna är
Maränger:
4 st äggvitor
2 dl strösocker
2 krm ättiksprit
Chokladsås:
1 dl socker
1/2 dl grädde
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
Garnering:
gör så här
Maränger:
Börja med marängerna, de kan självklart göras klart en eller ett par dagar innan själva svischen ska serveras.
Sätt ugnen på 100 grader. Lägg äggvitorna i en stor bunke och vispa till ett fast skum, bunken ska såklart gå att vända upp och ner;) Tillsätt socker och ättika och fortsätt vispa till ett fast skum igen. Lägg bakplåtspapper på en eller två plåtar och klicka ut små fina maränger. Enklast med en spritspåse, men annars går det såklart bra att klippa ett litet hål på en fryspåse och spritsa ut. Grädda i nedre delen av ugnen i 50 minuter, stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar och vila i minst en timme, helst längre.
Chokladsås:
Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp under omrörning. Låt puttra ett par minuter så att sockret löser sig. Klart! Även chokladsåsen går att förbereda och värma på till servering. Precis före servering, montera ihop din svisch och servera med varm chokladsås vid sidan om. Magiskt gott!!
TIPS! Variera svischen med andra kombinationer,jag har bland annat serverat marängsvischen med lemon curd (mittersta bilden nedan och se recept här) vilket blir en helt magisk kombination med chokladsåsen.!