min röda linssoppa

Det här är min absoluta vardagsfavoriträtt, den är helt enkelt så märkligt magiskt god!
Låt dig inte skrämmas av att den innehåller röda linser, även nyttigheter kan ha magiska smaker;)

Ingredienser

4 port
  • 1 gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 morötter
  • 2 msk rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk oregano
  • 2 1/2 dl torkade röda linser
  • 400 g krossade tomater
  • 400 g kokosmjölk
  • 1-2 tsk sambal
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • ½ liter vatten
  • salt
  • peppar
  • färsk bladpersilja

gör så här

Börja med att finhacka löken och riv morötter grovt.
Fräs löken i oljan i en gryta och när den börjat bli klar och lite genomskinlig, tillsätt vitlök, låt fräsa nån minut. Tillsätt  tomatpuré, rivna morötterna, oregano, och låt fräsa runt i ett par minuter. Tillsätt krossade tomater, kokosmjölk, buljong, vatten och sambal oelek och låt puttra ihop i 5 min. Lägg nu i linserna och koka ihop i 15-20 minuter. Blir soppan för tjock så späd med lite extra vatten.
Hacka den färska persiljan och blanda ner i soppan, smaka av och låt gärna soppan vila en stund.
Klart att servera, kanske tillsammans med ett gott bröd eller kanske varma mackor. Otroligt gott en murrig vinterkväll.