Ingredienser
15 räkor med eller utan skal (vackrare med skal men pilligare)
150 g chorizokorv, skuren i slantar
2 klyftor vitlök, finhackade
1 liten nypa paprikapulver
svartpeppar
3 msk olivolja
1 gul lök, skalad och finhackad
200 g arborioris (eller paellaris)
4 kvist timjan
1 g saffran, alltså 2 paket1 tsk gurkmeja
1 tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
1 dl vitt vin
400 g konserverade körsbärstomater
400 ml fiskbuljong
200 g frysta bläckfiskringar, tinade
150 g frysta ärtor
1 handfull bladpersilja, finhackad till garnering
1 citron
gör så här
Börja med att lägga räkorna i en skål och tillsätt sedan vitlök, 1 nypa paprikapulver, svartpeppar och olivolja. Rör om så att räkorna blir täckta av marinaden och ställ åt sidan svalt.
Nu är det dags att steka chorizoslantarna i en stekpanna på rätt hög värme så att de får fin färg. Ta upp slantarna ur pannan, lägg på ett fat och ställ åt sidan.
Gör din paella i samma panna som du stekt i eller häll över oljan som blivit av chorizon i en traktörpanna. Fräs löken i oljan i ca 5-6 minuter tills den har blivit mjuk och lite genomskinlig. Tillsätt nu ris, timjan, gurkmeja, saffran, cayenne och paprikapulver. Rör runt och låt fräsa ihop i några minuter och häll sedan i vinet, låt puttra 1 minut och tillsätt sedan körsbärstomater och buljong. Låt nu sjuda i lugn och ro i ca 15 minuter utan att röra runt. Tillsätt sedan räkorna tillsammans med marinaden, bläckfisk, chorizo och ärtor. Låt sjuda i ca 5 minuter. Klart!
Toppa med färsk persilja och några klyftor citron. Lägg gärna ett par delade havkräftor på toppen också så blir den alldeles extra fin och servera med ett gott bröd och kanske en klick aioli.