Ingredienser
4 port
Rimmad röding:
4 rödingfiléer
5 dl vatten
1/2 dl salt
Blomkålspuré:
Ett blomkålshuvud
5 dl grädde
Salt och peppar
Smör
Garnera med:
Hasselnötter ca 50g
Rom (typ forellrom eller laxrom eller annan god)
Dill
gör så här
Blanda salt och vatten i en form/skål och putsa rödingen fin. När saltet lösts upp lägger du i rödingfiléerna och låter dem dra i ca 30 minuter.
Lägg hasselnötterna på en plåt och rör runt med lite vanlig olja och salt. Grilla i ugnen på 200 grader tills de fått lite färg med utan att bli brända, det tar ca 5-8 minuter. Ta ut plåten, låt svalna och hacka hasselnötterna.
Till blomkålspurén börjar du med att skära blomkålen i bitar/buketter, lägg ner i en kastrull och täck den med grädde, salta. Låt koka tills blomkålen är riktigt mjuk, det gör inget om den faller isär. Lyft sen upp den ur grädden och mixa till en slät puré. Om du tycker den är för tjock är det bara att späda med den goda grädden du kokade den i. Smaka av med salt och peppar.
Skölj av rödingfiléerna och tillaga sen i ugn, i 175 grader 6-15 minuter, beroende på hur vällagad du föredrar att ha den. Viktigt att den inte är inne för länge den ska hålla sig saftig och mycket hellre ha en rå kärna.
Lägg upp den fina rödingen, häll över lite brynt smör och garnera med dill, hasselnötter och rom. Servera med den lena blomkålspurén, brynt smör, rom och kokt potatis. Magiskt!