Ingredienser
500 g laxfilé utan skinn
1 rulle smördeg
1 purjolök
120 g babyspenat
1 tsk sambal oelek (valfritt)
200 g färskost med vitlök och örter
1 ägg (att pensla med)
1 msk sesamfrön
smörklick
salt
nymalen svartpeppar
Kall örtsås:
3 dl crème fraîche
1 dl majonnäs
1 msk dill, finhackad
1 msk gräslök, finhackad
2-3 msk persilja, finhackad
citron, några droppar
salt
nymalen svartpeppar
gör så här
Börja med att göra den kalla örtsåsen genom att helt enkel röra ihop alla ingredienser och smaka av med salt, nymalen svartpeppar och några droppar citron.
Skär purjolöken i tunna skivor, lägg smörklicken i en stekpanna och fräs purjolöken mjuk. Tillsätt sedan spenaten och fräs en stund till den vätskat ur och blandat sig fint med purjolöken, tillsätt sambal oelek om du vill ha lite hetta. Salta och peppra.
Lägg smördegen i en form eller på ett smördegspapper (nackdelen med smördegspapper är att det är svårt att flytta den över till en form om du vill servera den hel). Se på bilderna nedan för min bästa variant direkt i formen.
Bred ut färskosten på ungefär halva smördegen, spara lite yta på kanterna så att du sedan kan vika ihop den. Lägg den fina laxfilén på färskosten, salta och lägg över spenat- och purjolöksröran. Vik över smördegen, vik ihop kanterna och tryck med en gaffel så att kanterna "stängs".
Tips! Hit kan du förbereda innan och förvara i kylen tills gästerna kommer.
Vispa ägget med en gaffel och pensla smördegspaketet med det uppvispade ägget och strö över sesamfrön.
Sätt ugnen på 180 grader och tillaga laxen i mitten av ugnen i ca 25 minuter, den ska bli gyllene fin.
Nu är det färdigt att servera ditt gyllene laxpaket tillsammans med en fräsch sallad och den kalla örtsåsen. Lyxigt njutbart!