ingredienser
Lax:
Laxfilé, delad i fyra bitar eller servera hel på fat
Citronpeppar
Salt
Bulgursallad:
1 mindre gul lök
1 vitlöksklyfta
olja till stekning
2 tsk tomatpuré
2/3 grönsaksbuljongtärning
1,5 dl bulgur
3 dl vatten
1 ask fina coctailtomater
salladsblad eller färsk spenat
några blad färsk basilika
nymald svartpeppar
Gräddfilssås:
3 dl gräddfil
2 tsk sambal oelek
2 tsk honung
salt
peppar
gör så här
Jag brukar börja med att röra ihop såsen, så rör helt enkelt ihop gräddfil, sambal oelek, honung och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan svalt.
Gör bulgursalladen genom att finhacka löken och fräs den mjuk i oljan i en kastrull. Tillsätt tomatpuré och bulgur och låt fräsa med någon minut. Tillsätt sen vatten, smula ner buljongtärningen och låt puttra under lock i 15-20 minuter, beroende på vilken typ av bulgur du använder, och rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.
Under tiden som bulguren kokar, putsa laxen ren och krydda med lite salt och citronpeppar så att den är klar för stekning/grillning när bulguren kokat klart.
Skär coctailtomaterna i två eller fyra delar, riv salladsbladen/spenaten och basilikan. Börja steka/grilla laxen och rör ihop tomater, sallad och basilika med bulguren när den puttrat klart och svalnat någotl!
Klart att servera!