BLINIER

Klassiska blinier som går utmärkt att frysa in, perfekt till förrätt med goda tillbehör!
Servera tex med löjrom, smetana, rödlök, dill och citron, eller kanske med lite god lax.

INGREDIENSER

  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1/2 paket färsk jäst
  • 1 dl ljust öl
  • 2 dl bovetemjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 50 g smör
  • Smör till gräddning


JANUARI 18, 2015  

GÖR SÅ HÄR

Separera äggulorna från vitorna.

Smula jästen i en bunke och värm mjölken tills den är fingervarm, alltså cirka 37 grader. Rör ner mjölk och öl över jästen och rör tills den löst sig. Vispa ner bovetemjöl och vetemjöl, lite i taget och tillsätt salt och äggulor.

Låt smeten jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 1 timme.

Smält smöret, låt det svalna och rör sen ner det i smeten.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner det i smeten.

Grädda blinierna i smör till små tjocka plättar i en medelvarm panna, enklast i ett plätt- eller bliniejärn.

Låt blinierna svalna och servera med goda tillbehör, antingen som förrätt eller skär dem i snittstorlekar. Går utmärkt att frysa in, så se till att alltid vara förberedd att bjuda på en liten blini!:)