UGNSBAKAD CITRONLAX MED HOLLANDAISE

Helt enkelt bara en himmelskt god rätt i sin enkelhet med rena fräscha smaker.
Servera med de tillbehör som du föredrar, men kokt potatis och sockerärtor som i det här fallet blir magiskt!!

INGREDIENSER

4 port

Citronlax:

  • Färsk laxfilé, 700-800 g
  • 50 g smör
  • 1/2 citron 
  • Färsk dill
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar

Hollandaise:

  • 3 äggulor
  • 1 msk citron
  • 150 g smör
  • 2 krm salt
  • 1 msk kallt vatten, ha redo om det skulle behövas

Tillbehör:

  • Delikatesspotatis eller färskpotatis förstås om det är säsong
  • Sockerärtor


GÖR SÅ HÄR

Putsa laxen så den är fin och lägg i en ugnsfast form, salta och peppra. Skär smöret i tunna skivor och lägg på laxen, skiva citronen tunt och lägg den på laxen, över smöret.

Baka laxen i ugn 15-20 minuter under tiden som potatisen kokar.

När lax och potatis är klara, gör hollandaisen.

Börja med att smälta smöret i en kastrull och låt det vita proteinet sjunka till botten.

Hollandaise:

Lägg äggulor och citronsaft i en låg, vid kastrull och vispa kraftigt på låg värme till det blir som en krämigt skum. Det går superfort och bränns lätt, så jag brukar sätta kastrullen i ett vattenbad så det blir lite mjukare.

Nu är det dags för det lite kritiska momentet att få ihop hollandaisen, så ta kastrullen av spisen, var beredd med vispen och häll sakta i smöret i äggröran samtidigt som du vispar kraftigt. Får du mjölksyra i armen är det tillräckligt kraftigt.

Blir hollandaisen för tjock eller om den gud förbjude skär sig, tillsätt supersnabbt 1 matsked kallt vatten och vispa som en galning. Varsågod, det blev den fin igen:) Smaka av med salt.

Toppa underverket med dill och servera med fina småpotatisar och sockerärtor. Himmelskt gott!