HOLLANDAISE

En helt enkelt underbart god, klassisk hollandaise som passar till lax, sparris eller ja, kanske faktiskt till typ allt.

INGREDIENSER

  • 3 äggulor
  • 1 msk citron
  • 150 g smör
  • 2 krm salt
  • 1 msk kallt vatten, ha redo om det skulle behövas

GÖR SÅ HÄR

Börja med att smälta smöret i en kastrull och låt det vita proteinet sjunka till botten. 

Lägg äggulor och citronsaft i en låg, vid kastrull och vispa kraftigt på låg värme till det blir som en krämigt skum. Det går superfort och bränns lätt, så jag brukar sätta kastrullen i ett vattenbad så det blir lite mjukare. 

Nu är det dags för det lite kritiska momentet att få ihop hollandaisen, så ta kastrullen av spisen, var beredd med vispen och häll sakta i smöret i äggröran samtidigt som du vispar kraftigt. Får du mjölksyra i armen är det tillräckligt kraftigt. 

Blir hollandaisen för tjock eller om den gud förbjude skär sig, tillsätt supersnabbt 1 matsked kallt vatten och vispa som en galning. Varsågod, det blev den fin igen:)  Smaka av med salt. 

Servera direkt och njut!