Koreansk friterad kyckling

Jesus vilken magiskt krispigt god kyckling serverad med en sås to die for. Bli inte avskräckt bara för att det står friterad, det gör du enkelt i en vanlig traktör- eller stekpanna. Underbart gott serverat tillsammans med jasminris och en krispig snabbpicklad sallad. 

INGREDIENSER

Krispig sallad:

  • 1 rättika 
  • 1 morot
  • 1/2 rödlök
  • 1 dl risvinäger
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt

Sås:

  • 4 klyftor vitlök
  • 1,5 dl soja
  • 2 msk gochujang (en jättegod typ paste)
  • 1/2 dl honung
  • 3 msk ketchup
  • 2 msk risvinäger
  • 1 dl brunt farinsocker

Frityrsmet:

  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl maizena (eller annan majsstärkelse)
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl iskallt vatten

Kycklingen:

  • 700 g kycklinglårfilé
  • 2 dl maizena
  • 2 tsk vitlökspulver eller pressad vitlök
  • 2 tsk chilipulver 
  • 1 tsk salt
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • olja att fritera i, vanlig neutral passar fint 

Pimp:

  • Sesamfrön


GÖR SÅ HÄR

Krispig sallad:

Börja med att göra den fina krispiga salladen som picklas i lagen. Blanda vinäger, socker och salt och rör runt tills sockret har lösts upp och lagen är genomskinligt klar. Skär rättikan och moroten i strimlor och rödlöken i smala klyftor, lägg i en skål och häll lagen över. Låt stå i minst typ 30 minuter, men det gör verkligen ingenting om den står ett par timmar, den blir bara godare. 

Sås:

Hacka vitlöken fint och fräs i lite olja så att den blir mjuk. Tillsätt övriga ingredienser till såsen och låt den puttra ihop tills den är krämigt klibbig, brukar ta ungefär 15 minuter, ställ åt sidan.

Frityrsmet:

Superenkelt, blanda helt enkelt ihop allt till en jämn smet.

Kycklingen:

Putsa kycklinglårfiléerna så att de känns fina. Vänd varje kycklinglår först i mjöl, sen i frityrsmet och sen i mjöl igen. Skaka av överflödigt mjöl.

Värm upp oljan i pannan tills den är 180 grader, eller om du inte har en termometer, langa i en liten ljus brödbit och när den blir gyllenbrun på några sekunder är oljan varm nog. Fritera kycklingen i oljan i typ 3 minuter, lägg på hushållspapper och låt rinna av.

När kycklingen är klar, pensla på den underbart goda såsen och toppa med de fina sesamfrön. 

Servera tillsammans med jasminris, salladen och förstås resten av såsen.

Galet gott!!