HELSTEKT KALKON

Helstekt kalkon är verkligen enkelt att göra och en fantastisk bjudrätt. Eftersom den nog finns lika många kalkonrecept som det finns människor som har lagat kalkon, är det bäst att helt enkelt välja ingredienser till som man själv tycker är goda. 
Här är min variant, enjoy!

INGREDIENSER

En kalkon  - ca 3 kg till 6-8 pers och 5 kg till 12-14 pers

Fyllning:

  • 1 gul lök
  • 1 vitlök
  • 1 purjolök
  • 1 äpple
  • 1 ägg
  • 1 paket bacon
  • Ett knippe bladperilja
  • Ett knippe timjan
  • Salt och peppar

Marinad:

  • Smält smör
  • Soja
  • Salt och peppar

Sås:

  • Sharlottenlök
  • Grädde
  • Soja
  • Gelé
  • Sky från kalkonen när den är klar
  • Salt och peppar


JANUARI 6, 2015  

GÖR SÅ HÄR

Fyllning:

Börja med att göra fyllningen genom att skala och hacka lök, vitlök och purjolök, skala äpplet och riv det grovt eller hacka. Strimla baconet och blanda allt med ägg, hackad bladpersilja, timjankvistar salt och peppar.

Kalkon:

Fyll kalkonen med fyllningen ovan.

Korsa bakbenen och bind ihop dem med ett bomullssnöre.

Lägg kalkonen i en ugnsfast form.

Smält smöret och blanda soja, salt och peppar. Pensla kalkonen runt om med marinaden.

Skär lite grönsaker och lägg i pannan med kalkonen såsom gul lök, vitlök, morötter, några kvistar timjan och kanske lite enbär för mer smak.

Stek kalkonen i nedre delen av ugnen på 175 grader. Sätt i en stektermometer in vid benet vid bröstet. Räkna ca 45 minuter per kilo kalkon, alltså ganska många timmar för en större kalkon. När termometern visar 80 grader är kalkonen klar.

Ös kalkonen under tiden den är i ugnen då och då.

Sås:

Hacka löken och fräs i smör. Häll på grädde, soja och låt koka upp. Klicka i lite gelé av samma typ som du serverar till kalkonen. Svårt att säga exakta mått, det är så beroende hur många det lagas till, och enklast är att smaka av. Vänta med att salta och peppra tills du haft i skyn från kalkonen. När såsen är klar, sila den så du får bort lökbitar samt eventuella grönsaksbitar från skyn.

Servera med potatismos, sötpotatismos, gelé, sås och brysselkål. Succé utlovas!!!