sv

LUSSEBULLAR MED VANILJ

S Å  G O D A lussebullar, med en härlig touch av vanilj, ljuvliga!!

INGREDIENSER

  • 50 g jäst ( 1 paket)
  • 150 g smör
  • 2 påsar saffran (alltså sammanladg 1 g)
  • 1 ,5 dl strösocker
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kvar
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 15-17 dl vetemjöl

Fyllning

  • 200 g rumsvarmt smör eller margarin
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 tsk vaniljsocker

Pensling

  • uppvispat ägg
  • pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

Börja med att ta fram en stor bunke och smula ner jästen.

Smält smöret i en kastrull. Ta fram en mortel och mortla saffranet tillsamman med en nypa av sockret (har du ingen mortel är det inte hela världen). Rör ner saffranet i det smälta smöret, tillsätt mjölken och värm försiktigt till ungefär 37 grader.

När temperaturen är perfekt, häll lite av saffransmjölken över jästen och rör runt tills det blandats. Tillsätt resten av saffransmjölken, kvarg, socker, ägg och salt. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta med degspatlarna till en elvisp eller i en köksassistent i ca 5 minuter. Pudra lite mjöl över och täck med en kökshandduk. Låt jäsa i 30-45 minuter.

Medan degen jäser, gör fyllningen genom att röra ihop det rumsvarma smöret med strö- och vaniljsocker. 

När degen jäst färdigt, lägg den på ett mjölat arbetsbord och dela den i två delar. Kavla ut en del i taget så att den blir ungefär 25x60 cm stor. Bred på fyllningen och vik degen en gång på längden. Platta till den försiktigt med handen och skär sedan i 2-3 cm breda remsor. Dela sedan varje remsa i mitten men låt den sitta ihop i toppen, alltså så att den ser ut som en byxa (se bilder nedan). Tvinna byxbenen och snurra ihop till en fin knut, lägg på en plåt med bakplåtspapper på. Täck med en handduk och låt jäsa i 30 minuter. 

Pensla men det uppvispade ägget och toppa med pärlsocker. 

Grädda bullarna i mitten av ugnen på 250 grader i ca 8 minuter (ställ klockan lite tidigare tidigare och kika på dem).

Låt den svalna på ett galler, sätt på lite kaffe och njut av godaste saffransbullarna!!