DAAL

Alltså jag bara älskar Daal, en gryta fylld av smaker med inspiration från Indien, helt enkelt magiskt gott!!

Servera tillsammans med ett riktigt gott bröd och toppa din Daal med rostade mandlar och en klick crème fraiche.

INGREDIENSER

  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 25 g ingefära, alltså ca 2,5 cm knubbig bit
  • 2 små morötter eller 1 stor
  • 1 röd chilifrukt
  • 3 tomater
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk garam masala (kryddblandning på burk eller gör egen)
  • 1 tsk gurkmeja
  • 3 dl röda linser
  • 6 dl vatten
  • 2 dl kokosmjölk
  • 1 lime
  • salt
  • svartpeppar, nymalen förstås

Till servering

  • några halverade, vackra körsbärstomater
  • rostade salta sötmandlar, grovt hackade
  • färsk koriander
  • en klick crème fraiche eller matyoghurt
  • gott bröd

GÖR SÅ HÄR

Börja med att förbereda alla grönsaker som ska hackas genom att finhacka gul lök och vitlök, kärna ur och hacka den röda chilin, skala och hacka morötterna, kärna ur och hacka tomaterna. 

Häll ett par matskedar olja i en traktörpanna eller stor kastrull och när oljan är varm, häll i spiskummin och låt fräsa någon minut. Tillsätt sedan den gula löken och låt fräsa på medelvärme i några minuter. Tillsätt vitlök, morötter, chili, garam masala och gurkmeja. Låt fräsa ihop ett par minuter till och tillsätt sedan linser och vatten.

Låt grytan puttra i ungefär 15 minuter och rör om ibland. 

Tillsätt nu tomater och kokosmjölk och låt puttra i ungefär 10 minuter till, smaksätt med salt och nymalen svartpeppar.

Låt gärna grytan vila en stund innan du serverar så att smakerna får landa tillsammans.

Servera kanske din underbara Daal med en klick crème fraiche eller matyoghurt och toppa med hackade mandlar, färsk koriander och ett gott bröd. Och ett gott glas rött förstås.

Njut och spara det som eventuellt blir över, den är nästan ännu godare dagen efter.