Ingredienser
1 gul lök
En klick smör (att steka i)
ca 500 g blomkål
ca 300 g broccoli
3 dl grädde
2 dl crème fraîche
1 tsk sambal oelek (valfritt)
2–3 dl riven parmesanost
ca 200 g kassler, bacon eller sidfläsk
Salt
Nymalen svartpeppar
gör så här
Börja med att skära blomkål och broccoli i små, fina buketter. Koka dem i lättsaltat vatten i cirka 3 minuter – de ska fortfarande ha lite spänst kvar och inte bli för mjuka. Ta upp dem med en hålslev och ställ åt sidan. Spara gärna 1–2 dl av kokvattnet.
Skiva den gula löken tunt och fräs den i en stekpanna på medelvärme tills den blir mjuk och glansig.
Om du vill ha kött till: skiva kassler, bacon eller sidfläsk och stek det tills det fått fin färg.
Blanda grädde och crème fraîche i en kastrull. Låt sjuda på låg värme och smaksätt med sambal oelek, salt och peppar. Låt såsen småputtra i cirka 10 minuter. När den börjar tjockna något, späd med 1–2 dl av det sparade kokvattnet. Rör ner 2 dl riven parmesan och smaka av.
Lägg blomkål och broccoli i en ugnsfast form. Toppa med den stekta löken och det brynta köttet (om du använder det). Häll över såsen och toppa med resten av den rivna osten.
Gratinera i cirka 20 minuter i 200 grader, tills gratängen fått fin färg och grönsakerna är helt klara.