Ingredienser
Kyckling i marinad:
500 g kycklingfilé
0,5 dl japansk soja
1,5 msk strösocker
1 msk sesamolja
0,5 msk risvinäger
1 tsk chiliflakes
2 klyftor vitlök, rivna
svartpeppar, nymalen
Tomatsalsa med koreansk touch:
1 rödlök eller 2 schalottenlökar
3 tomater eller ca 15 körsbärstomater
1 vitlöksklyfta
2 msk vitvinsvinäger
1-2 tsk gochujang
1 kruka färsk koriander (eller bladpersilja)
salt
Sesamböngroddar:
150 g böngroddar
2 tsk sesamolja
1 msk rostade sesamfrön
Salt
Krispig kålsallad:
2 morötter
150 g strimlad vitkål
2 dl hackad, färsk koriander
1 msk japansk soja
1 tsk sesamolja
1 - 2 msk färskpressad limejuice
1 tsk strösocker
2 msk svarta eller vita sesamfrön
Gochujangmajonnäs:
1 dl majonnäs
1 tsk gochujang
1 tsk sesamolja
Tillbehör:
Tortillabröd eller Bao buns
gör så här
Det är smart att börja med det som gärna får stå och dra och smaka till sig länge – som i det här fallet kycklingen, som till och med gärna kan läggas i sin marinad dagen före den ska tillagas.
Kyckling i marinad:
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Putsa kyckingen och skär i strimlor. Lägg i marinaden och ställ åt sidan, svalt.
Tomatsalsa med koreansk touch:
Finhacka lök, tomater och koriander (eller bladpersilja om du inte gillar koriander). Blanda ihop det hackade och riv eller pressa ner vitlöken. Rör i vinäger och gochujang, och smaka av med salt. Ställ åt sidan och låt salsan vila en stund så att smakerna får gotta ihop sig.
Sesamböngroddar:
Koka upp ungefär 2 liter vatten. Lägg böngroddarna i ett durkslag och häll det kokande vattnet över. Skölj direkt med iskallt vatten så att de blir riktigt kalla. Låt rinna av ordentligt och blanda sedan med sesamolja, rostade sesamfrön och en nypa salt.
Krispig kålsallad:
Strimla vitkålen fint och skala morötterna. Riv dem grovt på rivjärn. Blanda ihop soja, sesamolja, limejuice och strösocker till en dressing. Hacka koriandern (eller persiljan) och blanda ner. Rör ihop dressingen med kål och morötter, och ställ åt sidan. Rosta sesamfröna så att de är redo till servering.
Gochujangmajonnäs:
Blanda ihop allt, smaka av och addera eventuellt mer av det du saknar.
Servering:
Sådär ja – nu är det äntligen dags att finfixa det sista! Fräs på kycklingen tills den är genomstekt och får fin färg. Blanda ner hälften av sesamfröna i kålsalladen och toppa med resten. Lägg upp allt i härliga skålar och servera i varma tortillabröd eller bao buns.
Njut!