sv

ÄGG FLORENTINE

Detta är en variant av den klassiska rätten "Ägg Benedict" men här byter man ut skinkan mot spenat och en skiva rökt lax. Anledningen till namnet florentine lär vara att drottning Katarina av Medici (1519-1589), född i Frankrike och gift med prins Henry av Frankrike, introducerade spenat i det franska köket. Därav förknippas spenat ofta med namnet Florentine.

INGREDIENSER

• 1 msk smör

• 30 g babyspenat

• 1 ägg

• 1 l vatten

• 1 msk ättika

• 1 skiva formfranska

• 1 skiva kallrökt lax

GÖR SÅ HÄR

Rosta brödet

Smält smöret i en stekpanna.

Fräs spenaten i några minuter tills det mjuknar.

Lägg spenaten på det rostade brödet och därefter en bit rökt lax.

Koka upp vatten och ättiksprit i en kastrull.

Sänk värmen och låt sjuda. Gör en virvel i vattnet.

Knäck ägget i en kopp och låt det försiktigt glida ner i virveln i vattnet. Virveln gör att ägget "hänger ihop" bättre.

Låt ägget sjuda i 2-3 minuter.

Ta försiktigt upp ägget med en hålslev och lägg det försiktigt på laxen.

Häll på hollandaisesås och avsluta med några varv på pepparkvarn.

NJUT!!