sv

MINA BÄSTA CHAMPINJONCRÊPES

Crêpes är verkligen både så gott, enkelt att göra och går att fylla med precis vad du är sugen på. I det här fallet blev det en krämig champinjonfyllning, toppade med ost och serverade tillsammans med en fräsch sallad och en ljuvlig, kall vitlökssås. Underbart gott!

INGREDIENSER

Pannkakorna:

  • 5 dl mjölk
  • 3 dl mjöl
  • 4 ägg
  • 0.5 tsk salt
  • 5 msk smält smör

Den underbara champinjonfyllningen:

  • 10 st champinjoner
  • 1 gul lök
  • 2-3 msk smör
  • 3 dl mellangrädde (eller förstås vispgrädde)
  • 1 liten bunte finhackad persilja (torkad eller djupfryst funkar också bra)
  • 2 msk ljus soja
  • Chiliflkes eller andra kryddor efter smak
  • Salt &Peppar
  • Smakrik riven ost till gratinering

GÖR SÅ HÄR

Allt går att förbereda, så börja med det du känner för, men pannkakorna är ju rätt skönt att ha klara.

Pannkakor:

Smält smöret och låt svalna. Vispa ihop mjöl och hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt sedan resten av mjölken, äggen, det smälta smöret och salt. Vispa ihop allt så att det blir slätt och fint. Stek pannkakorna i lite smör, det brukar bli typ 10-12 stycken.

Champinjonfyllningen:

Skiva champinjonerna och finhacka löken. Börja med att låta champinjonerna vattna ur i en torr och het stekpanna i några minuter. När de vattnat ur något, tillsätt smör och finhackad lök, låt finfräsa tills löken är mjuk och genomskinlig. Tillsätt grädde och låt koka upp och sjuda i några minuter. Tillsätt soja, persilja, chili, salt och peppar. 

 Låt allt puttra ihop tills det börjar bli krämigt, smaka av och krydda efter smak. Det är gott om fyllningen har mycket smak eftersom pannkakorna har en ganska neutral smak.

Både pannkakor och champinjonfyllning går att förbereda dagen före vilket ju är toppen! Innan det är dags för servering, bred ut en klutt fyllning på pankakorna, rulla ihop och lägg i en ugnsfast form. Gratinera, gärna med riven ost, i ugn i 200 grader i ca 20 minuter, eller tills crêpsen känns färdiga.

Klart, servera tillsammans med en krispig sallad med en fräsch dressing, så gott! Tips är den magiska vitlökssåsen som du hittar här.