sv

ÄNGASOPPA

Det här är min smakrika variant på den superklassiska och underbara Ängasoppan. Den är lite upphottad vilket jag tycker passar toppen tillsammans men de milda smakerna av grädde och grönsaker, men som alltid är det bara att variera styrka efter smak. Servera tillsammans med ett gott färsk bröd och en god ost. Underbart gott! 

INGREDIENSER

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2,5 dl mellangrädde (eller vispgrädde)
  • 2,5 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 tsk sambal oelek (kan uteslutas om du vill)
  • persilja, färsk eller frusen
  • 5-6 st fasta potatisar eller färskpotatis (ca 400 g)
  • 3-4 morötter (ca 300 g)
  • 1/2 blomkålshuvud (ca 400 g)
  • 150-200 g sockerärtor
  • 100 g babyspenat
  • smör, en klick
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

GÖR SÅ HÄR

Börja med att lägga en klick smör i en stor kastrull, finhacka gul lök och vitlök och fräs i smöret på låg värme i några minuter tills löken blivit mjuk och genomskinlig.

Häll på vatten, buljongtärningar, grädde och 1,5 tsk salt, låt koka ihop i ca 5 minuter (passa så att det inte kokar över eller bränner i botten). Blanda ner sambal oelek och smaka av.

Skala morötter och skär i tunna skivor, skala potatis och skär i delade skivor eller bitar, det är inte så noga men bra om de får plats på en sked:) Lägg ned morötter och potatis i soppan och låt puttra i ungefär 8-10 minuter tills grönsakerna är mjuka men har lite stuns kvar.

Skär under tiden blomkålen i små buketter och strimla sockerärtorna. När soppan puttrat klart med motötter och potatis, blanda ner blomkål och persilja och låt puttra med några minuter, sänk värmen och tillsätt sedan spenat och sockerärtor. Smaka av med vinäger, salt och peppar, smaka av och när du är nöjd så låt soppan svalna något.

Klart att servera tillsammans med ett gott färskt bröd och en god ost. Underbart gott!