sv

HELSTEKT OXFILÉ I FÄRSKA ÖRTER SERVERAD MED RÖDVINSÅS, KANTARELLER OCH POTATISKAKA

Det här är mitt bästa recept på helstekt oxfilé där kryddningen blir perfekt tack vare oljan som gör att salt och peppar stannar kvar på köttet, men kanske framförallt tack vare den avslutande touchen med att rulla den färdiga oxfilén i färska örter, vackert!!

Oxfilén kan förstås serveras tillsammans med de tillbehör du gillar bäst, i det här fallet valde jag att servera med en rödvinssås och en krämig svampsås som passar väldigt fint ihop och med en potatiskaka spetsad med jordärtskocka och västerbottenost, späda morötter och hericot verts. För att det här receptet inte skulle bli jordens längsta hittar du recepten på såserna och potatiskakan separat.

INGREDIENSER

6 pers:

  • 800-1000 g oxfilé (tänk 150-200 g per person)
  • neutral olja att badda in oxfilén i
  • 1 hel vitlök
  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 kruka färsk gräslök
  • 1 kruka färsk timjan
  • gärna även några kvistar färsk körvel och dragon
  • rejäl klick smör till stekning

GÖR SÅ HÄR

Låg fram oxfilén i rumstemperatur minst ett par timmar innan du ska börja tillaga den så att den är rumstempererad helt enkelt. Sätt ugnen på 120 grader och gnid in köttet i oljan och salta och peppra det sedan, oljan gör att kryddorna stannar kvar på köttet.

Bryn köttet i en stekpanna så det får fin färg på varje sida, låt det ligga still i pannan tills varje sida är fin, sänk sedan värmen någon och tillsätt en rejäl klick smör, fortsätt bryna och ös smöret över köttet under tiden. Tillsätt en halv hel vitlök (med skal) i stekpannan under tiden du bryner det, köttet är klart när det har fått en vacker gyllenbrun stekyta.

Lägg över kött och vitlök i en ugnsfast form och sätt i en ugnstermometer i den tjockare delen. Låt köttet bli färdigt i ugnen till den temperatur du önskar, men ca 45-55 grader. Eftersom köttet ska vila en stund när det är klart kommer det att bli lite mer tillagat än när du tar ut det ur ugnen.

Under tiden köttet är i ugnen, finhacka de färska örterna och lägg ut en bädd av dem på en skärbräda eller liknande. När köttet är färdigt i ugnen, rulla det i örterna så att oxfilén blir vackert örtinlindad och lägg sedan i folie och låt vila ca i 15 minuter.

Servera gärna med haricot verts och blancherade späda morötter, rödvinssås, kantarellsås och potatiskaka, så gott!!

Grönsaker:

Blanchera valfria grönsaker, i det här fallet haricot verts och späda morötter och värm med lite smör, salt och peppar precis före servering.