sv

POTATIS- OCH JORDÄRTSKOCKSKAKA
MED SMAK AV VÄSTERBOTTEN

Den här potatiskakan är fantastiskt både god och vacker och passar att servera till det mesta.
Servera med kött, kyckling eller fisk med en god sås till, magiskt gott! I det här receptet har jag
blandat potatis och jordärtskockor och smaksatt med lite västerbottenost vilket blir en superkombo,
men det är absolut inte nödvändigt utan kan självklart lagas med endast potatis, smör, salt och peppar.

INGREDIENSER

  • 1,2 kg potatis, fast (1,5 kg om du inte har jordärtskockor)
  • 400 g jordärtskockor
  • 225 g smör
  • 150 g västerbottenost (kan uteslutas)


GÖR SÅ HÄR

Smält smöret på svag värme utan att röra i det och låt stå en stund så att det skiktar sig. Häll sedan över smöret i något annat utan att bottensatsen kommer med.

Sätt ugnen på 175 grader och förbered en form med bakplåtspapper i, det är rätt smart att använda en form med löstagbar kant, framförallt om du vill servera potatiskakan hel. Om du vill servera den i fina bitar i stället som du steker på före servering blir det även snyggt med en långsmal form. Nog om formar, det funkar bra med typ vilken form som helst, det är bara det att du ska få loss den om du inte serverar direkt ur formen.

Skala potatis och jordärtskockor och lägg i kallt vatten. Skiva dem tunt i mandolin eller matberedare, gärna i 2 omgångar så de inte hinner bli bruna under tiden som du lägger potatis och jordärtskocka i ett tunt lager med skivorna överlappandes varandra. Pensla med smör, strö över lite riven västerbottenost, salta och peppra. Lägg nästa lager potatis, jordärtskocka, ost, salt och peppar och upprepa tills potatisen är slut eller tills du tycker att den är lagom hög. Se till att pressa ner varje lager. Avsluta sista lagret med smör, salt och peppar. Klipp ut en rundel eller liknande som passar formen och lägg ovanpå potatiskakan. Ställ en tyngd på potatiskakan i form av en kastrull fylld med 3/4 vatten (eller annan tyngd om du har någon som passar bättre). Ställ en plåt med aluminiumfolie i botten på ugnen som droppbricka eftersom potatiskakan släpper ifrån sig vätska under tiden i ugnen. Ställ in potatiskakan i mitten av ugnen i 1 tim.

Efter 1 tim, ta bort smörpapper och kastrull och höj temperaturen till 225 grader. Pensla potatiskakan med smör och tillaga i ytterligare 30 minuter så att den får en vacker färg.

Nu är den klar och superfin!! Hit går det att göra dagen före, låt den nu svalna och ställ sedan i kylen. Ta fram potatiskakan ett par timmar innan den ska serveras, lyft försiktigt bort smörpappret undertill och lägg på lämpligt fat som tål ugn, eller skär den i bitar. Värm i ugn 15-20 min eller stek i portionsbitar.

Klart!!