HALSTRAD TONFISK MED EN LJUVLIG SPENAT- OCH TOMATRISOTTO

Alltså helt enkelt bara en supergod rätt som går att smaksätta efter tycke, men tips är att testa denna variant som är så galet god!

INGREDIENSER

  • Tonfisk efter antal personer

Marinad till tonfisken:

  • 2 msk färsk timjan, hackad
  • 2 tsk oregano
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1 krm cayennepeppar
  • rivet citronskal
  • 4 msk olja
  • 3 msk vit balsamvinäger (gärna crema di balsamico men vanlig funkar också)
  • salt

Risotto:

  • 50 g pinjenötter (valfritt)
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 2 dl arborioris
  • 1,5 dl vitt vin
  • 8-10 dl hönsbuljong
  • 15 körsbärstomater
  • 2 dl parmesanost, riven
  • Babyspenat, ca 80 gram

DECEMBER 4, 2019

GÖR SÅ HÄR

Börja med att blanda alla ingredienser till marinaden och lägg ner tonfisken hel i bit den och låt vila en stund medan du förbereder allt annat.

Rosta pinjenötterna i torr panna och ställ åt sidan.

Fräs löken fin i smöret i en grytliknande kastrull och värm under tiden upp buljongen i en egen kastrull vid sidan om.

När löken känns genomskinlig och fin, tillsätt riset och låt fräsa någon minut tills det är fint ihopblandat med löken och är torrt. Häll i vinet och låt småputtra tills ingen direkt vätska är kvar och var noga med att röra om hela tiden.

Tillsätt buljongen lite i taget, låt puttra ihop och späd på med ytterligare buljong efter hand, rör rör rör, kärleksfullt.

Dela körsbärstomaterna någon gång under tiden och fräs i smör, ställ åt sidan.

Risotton brukar ta ca 20 minuter att koka ihop, den ska vara lös i konsistensen med absolut ha en fast kärna i riskornen, så smaka av då och då så det inte blir smetigt. När risotton känns färdig, ta åt sidan och blanda ner parmesan, spenat, tomat och pinjenötter.

Halstra den färska tonfisken i bit en kort stund, typ 1 minut på varje sida, skär försiktigt upp i tunna skivor och lägg upp på tallriken direkt eller på fat vid sidan om.

Garnera lite vackert med timjan, klart!