SAFTIG ÄPPELKAKA MED KANELFROSTING, HASSELNÖTTER OCH ÄPPELCHIPS

Det här är verkligen äppelkaka 2.0, helt enkelt en fantastiskt saftig kaka i en underbar kombination med kanelfrostningen och hasselnötter. Dekorera gärna med egna äppelchips eftersom det blir så galet vackert, men självklart kan du köpa färdiga eller skippa dem helt. Om du gör egna så ta med i beräkningen att de behöver minst 3 timmar i ugn, men görs med fördel tidigare än så.

INGREDIENSER

Äppelkaka:

  • 100 g smör
  • 100 g vit choklad
  • 2 dl strösocker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 1/2 tsk malen kanel
  • 2 ägg
  • 1/2 tsk citronzest (finrivet citronskal)
  • 3 dl rivet äpple
  • riven kokos (till formen)

Kanelfrosting:

  • 300 g färskost
  • 3/4 dl florsocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk malen kanel

Äppelchips (om du orkar)::

  • 1/2 dl vatten
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 rött, krispigt äpple, typ Royal Gala

Topping:

  • 1 dl hackade hasselnötter
  • kanel, lite försiktigt silad över


GÖR SÅ HÄR

Äppelkaka:

Börja med att smälta smöret och dra det åt sidan. Dela den vita chokladen i bitar och lägg ner i det varma smöret och rör runt tills det smält och blandat sig fint. Rör ner socker, mjöl, salt och kanel  och tillsätt sen äggen, ett i taget. Rör sist ner rivet äpple och citronzest. 

Smöra en form, helst med löstagbar kant, och häll i kokosflingor så att det täcker hela formen. Häll ner äppelsmeten och grädda i 15-20 minuter på 175 grader. När kakan är klar, ställ åt sidan och låt svalna.

Kanelfrosting:

Vispa ihop färskost och florsocker så att det blir fluffigt. Vispa sen ner grädden lite i taget, och fortsätt  vispa tills det blir fluffigt igen.  Blanda ner kanel och vispa ett varv till så allt blir blandat. Nu är det äntligen dags att breda ut frostingen på den svala kakan och toppa med dina hemmagjorda supervackra äppelchips (se beskrivning nedan) och hasselnötter.

Magiskt gott på riktigt!!

Äppelchips: (BONUS, så hoppa över om du känner att receptet blev för långt;))

Koka upp vatten, citronjuice och strösocker i en kastrull och låt sjuda i ca 1 minut. Ställ åt sidan och låt svalna. 

Skiva äpplena supertunt med kniv, men enklast med mandolin, och lägg äppelskivorna i lagen. Låt stå i 30 minuter. 

Förbered under tiden en plåt med bakplåtspapper och sätt ugnen på 100 grader. När äppelskivorna är färdigmarinerade, lägg dem på plåten och låt dem torka i ugnen i minst 3 timmar (ha gärna ugnen lite på glänt). När chipsen är vackra och krispiga är de klara! Går inte alla åt till fina kakan kan du förvara dem torrt i en tätt åtslutande burk.