KNÄCKIG ÄPPELPAJ MED SMAK AV
KANEL OCH KARDEMUMMA

En underbart knäckig äppelpaj med smak av kanel och kardemumma. Servera med ett hav av vaniljsås eller en kula vaniljglass. Njut!

INGREDIENSER

Äppelfyllning:

  • 4 stora äpplen (eller 8 små)
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 msk farinsocker
  • 3 tsk malen kanel
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 4 msk potatismjöl

Knäckig smuldeg:

  • 175 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 3 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl ljus sirap

GÖR SÅ HÄR

  • Börja med att skala äpplena och skära bort kärnhuset. Skiva dem och blanda ihop med övriga ingredienser till äppelfyllningen i en bunke. 
  • Fördela äppelfyllningen i en pajform
  • Blanda nu ihop ingredienserna till den knäckiga smuldegen genom att röra ihop de torra ingredienserna strösocker, salt, havregryn, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.  
  • Smält smöret i en kastrull och blanda ner med de övriga torra ingredienserna tillsammans med sirapen. 
  • Rör ihop allt till en härlig smet och bred ut över äppelfyllningen.
  • Grädda på 175 grader i mitten av ugnen i 30-40 minuter, eller tills den har fått en fin gyllenbrun färg.

Klar att äta varm direkt eller att förbereda och ställa åt sidan tills det är dags att äta. Servera med ett hav av vaniljsås eller en kula vaniljglass. Himmelskt gott!!