sv

MARÄNGSVISCH

Alltså jag tror på riktigt inte att det finns någon godare efterrätt i världen än en hemmagjord, äkta marängsvisch!! Det går att variera i all oändlighet och det blir fantastiskt extra gott med egna maränger. I detta recept serverade jag superklassiskt med grädde, banan och förstås egen chokladsås som serveras varm och som hälls i den egna skålen, så man får ta hur mycket man vill.
Alla mängder nedan blir lite höftade och räcker till olika många beroende på hur sötälskande gästerna är, men räcker till typ
6 personer. 
 Galet gott!!

INGREDIENSER

Maränger:

  • 4 st äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 2 krm ättiksprit 

Chokladsås:

  • 1 dl socker
  • 1/2 dl grädde
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1/2 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör 

Till svischen:

  • 5 dl grädde
  • 2-3 bananer 

GÖR SÅ HÄR

Maränger:

Börja med marängerna, de kan självklart göras klart en eller ett par dagar innan själva svischen ska serveras. 

Sätt ugnen på 100 grader. Lägg äggvitorna i en stor bunke och vispa till ett fast skum, bunken ska såklart gå att vända upp och ner;) Tillsätt socker och ättika och fortsätt vispa till ett fast skum igen. Lägg bakplåtspapper på en eller två plåtar och klicka ut små fina maränger. Enklast med en spritspåse, men annars går det såklart bra att klippa ett litet hål på en fryspåse och spritsa ut. Grädda i nedre delen av ugnen i 50 minuter, stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar och vila i minst en timme, helst längre. 

Chokladsås:

Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp under omrörning. Låt puttra ett par minuter så att sockret löser sig. Klart! Även chokladsåsen går att förbereda och värma på till servering. Precis före servering, montera ihop din svisch och servera med varm chokladsås vid sidan om. Magiskt gott!!

TIPS! Variera svischen med andra kombinationer, till påsk serverade jag lemon curd till (utöver chokladsåsen), alltså HERREGUD vilken drömkombo!!