sv

MAGISK ÄPPELPAJ MED
BRYNT SMÖR OCH MANDELMASSA

Alltså Jesus vilken magiskt god paj, jag säger gör den bara! Den är enkel att laga och en garanterad
smaksuccémed brynt smör och mandelmassa, förstås toppad med flagad mandel. 
Servera med lite färska bär och en klick grädde, galet gott!

INGREDIENSER

  • 3-4 äpplen (eller 1-1,5  stjälk rabarber)
  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 40 g mandelmassa
  • Flagad mandel 
  • Florsocker

Till äpplena

  • 2 tsk potatismjöl
  • 2 tsk socker

GÖR SÅ HÄR

Börja med att bryna smöret i en kastrull, alltså smält det på medelvärme och låt småputtra tills det blir gyllenbrunt och doftar härligt nötigt.

Blanda ihop de torra ingredienserna mjöl, socker och vaniljsocker och rör sedan ihop med äggen och det brynta smöret till en jämn smet.

Smöra och bröda en springform och häll i den galet goda smeten.

Skala och skiva äpplena (eller rabarbern) och blanda ihop med potatismjöl och socker.

Riv mandelmassan grovt och fördela jämnt över kaksmeten. Tryck ner äppelskivorna lite dekoradivt (eller inte, de kommer inte att synas ändå;)) 

Strö över mandelflarn så att det täcker kakan och grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter, den ska vara kladdig men låt också flarnen få lite gyllene färg.

Innan kakan serveras, pudra över lite florsocker och toppa gärna med färska bär, typ hallon. Servera med en klick grädde, glass eller vaniljsås. Ljuvligt gott!!!