sv

GREKISK SPENAT- OCH FETAOSTPAJ

Lord oh mighty, laga den här pajen!! 
Den är både vacker och fantastiskt god, gärna serverad
tillsammans med en fräsch sallad och min bästa vitlökssås.

INGREDIENSER

Pajdeg:

  • 6 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl olivolja
  • 1 1/2 dl varmt vatten

Fyllning:

  • 500 g färsk spenat (500 g färsk spenat motsvarar ca 1 paket à 250 g fryst bladspenat)
  • 1 gul lök
  • olivolja till stekning
  • 200 g fetaost
  • 1 dl persilja
  • chiliflakes
  • 3 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • nymalen svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

Börja med att förvälla den färska spenaten eller tina den frysta. 

Ta nu itu med degen genom att blanda alla ingredienser i en bunke eller i en matberedare.  Kör i matberedare i ca 3 minuter , annars knåda oerhört offensivt i ca 5 minuter.

Hacka gul lök och fräs den mjuk och genomskinlig i lite olivolja i en panna. Krama ur vätskan ur spenaten och blanda ihop med lök, fetaost, persilja, chili, salt och peppar. Vispa ihop äggen i en skål och blanda med spenat. och fetaoströran, men spara lite ägg till pensling av pajen. 

Nu är det dags att dela degen i två halvor, där den ena ska vara lite större. Kavla ut den större delen till en tunn (1-3 mm) rund botten. Lägg kakan i en pajform, och lägg på spenat- och fetaoströran. Vik över degkanterna runtom. Kavla ut den andra deg-halvan till ett tunt runt lock och lägg på pajen, och liksom bädda runt pajen och fäst degen på undersidan,

Pensla med ägg, sätt in i ugnen på 225 grader i 35-40 minuter och servera med en fräsch sallad. Magiskt gott!!