GREKISK SPENAT- OCH FETAOSTPAJ
Lord oh mighty, laga den här pajen!! Den är både vacker och fantastiskt god, gärna serverad
tillsammans med en fräsch sallad och min bästa vitlökssås.
tillsammans med en fräsch sallad och min bästa vitlökssås.
INGREDIENSER
Pajdeg:
- 6 dl vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 1 1/2 dl olivolja
- 1 1/2 dl varmt vatten
Fyllning:
- 500 g färsk spenat (500 g färsk spenat motsvarar ca 1 paket à 250 g fryst bladspenat)
- 1 gul lök
- olivolja till stekning
- 200 g fetaost
- 1 dl persilja
- chiliflakes
- 3 ägg
- 1/2 tsk salt
- nymalen svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
Börja med att förvälla den färska spenaten eller tina den frysta.
Ta nu itu med degen genom att blanda alla ingredienser i en bunke eller i en matberedare. Kör i matberedare i ca 3 minuter , annars knåda oerhört offensivt i ca 5 minuter.
Hacka gul lök och fräs den mjuk och genomskinlig i lite olivolja i en panna. Krama ur vätskan ur spenaten och blanda ihop med lök, fetaost, persilja, chili, salt och peppar. Vispa ihop äggen i en skål och blanda med spenat. och fetaoströran, men spara lite ägg till pensling av pajen.
Nu är det dags att dela degen i två halvor, där den ena ska vara lite större. Kavla ut den större delen till en tunn (1-3 mm) rund botten. Lägg kakan i en pajform, och lägg på spenat- och fetaoströran. Vik över degkanterna runtom. Kavla ut den andra deg-halvan till ett tunt runt lock och lägg på pajen, och liksom bädda runt pajen och fäst degen på undersidan,
Pensla med ägg, sätt in i ugnen på 225 grader i 35-40 minuter och servera med en fräsch sallad. Magiskt gott!!