MUSTIG TOMATSÅS MED RÖTT VIN
OCH EN DOFT AV TIMJAN
Tomatsås kan verkligen göras på hur många sätt som helst varav den här varianten är fantastiskt god!
Såsen blir extra mustig av en skvätt rödvin och doftar ljuvligt av timjan och den passar perfekt
bara som den är till en god pasta toppad med fetaost, eller annars till kyckling, kalkon eller rött kött.
Finns det nog med tid så förbered gärna såsen ett par timmar före servering och låt puttra långsamt.
Såsen blir extra mustig av en skvätt rödvin och doftar ljuvligt av timjan och den passar perfekt
bara som den är till en god pasta toppad med fetaost, eller annars till kyckling, kalkon eller rött kött.
INGREDIENSER
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1 msk tomatpuré
- 1,5 dl rött vin
- 1 burk konserverade körsbärstomater (krossade går förstås också bra, men är inte lika goda)
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 3-5 dl vatten (beroende på hur länge såsen får stå och puttra ihop)
- Timjan, gärna både torkad och färsk
- Chiliflakes
- Salt och peppar
- Olja till lökfräsning
GÖR SÅ HÄR
Hacka löken fint och låt bryna långsamt i oljan i en panna eller kastrull. Tillsätt pressad eller finhackad vitlök, chiliflakes och timjan, låt fräsa ett par minuter till. Tillsätt tomatpuré och vin, låt puttra ett par minuter. Häll i tomater, vatten och buljongtärning, låt nu sjuda så länge som du har tid, men minst 20 minuter. Smaka av med kryddor, salt och peppar. Spåd med mer vatten om det behövs.
Klart att servera tillsammans med en god pasta toppad med fetaost eller med en bit kött, gott!!