sv

MIN BÄSTA CAESARSALLAD

Den här Caesarsalladen är bara så fantastiskt god, serverad med mycket av den goda dressingen och en saftig kyckling som gärna får ligga i sin marinad i ett par timmar innan den grillas. Salladen går förstås att variera i all oändlighet med det som du tycker är gott, men det här är min bästa variant. Receptet ser vansinnigt långt och komplicerat ut , men det är det verkligen inte och de flesta momenten går att förbereda i god tid innan. Så laga denna underbara sallad och njut!!!

INGREDIENSER

4 portioner

Salladen:

  • 2-3 kycklingfiléer
  • 2 Romansalladshuvuden
  • 1 röd lök
  • 1 paket bacon (valfritt såklart)
  • parmesan

Marinad kyckling:

  • ½ dl rapsolja
  • 2 msk soja
  • 1 msk honung
  • Chiliflakes, ca ½ tsk
  • ½ pressad lime
  • Salt och peppar

Caesardressing:

  • 1 vitlöksklyfta
  • 3-4 sardellfiléer
  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1,5 msk vitvinäger
  • 2 dl rapsolja
  • 2 dl parmesanost, riven
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Krutonger:

  • 4 skivor bröd
  • 2 msk smör

GÖR SÅ HÄR

Kycklingen i marinad:

Börja med att blanda alla ingredienser till marinaden, kycklingen ska helst marineras minst i ett par timmar innan den grillas, över natten ännu bättre. Men okej, självklart funkar det även med kortare tid, men ge den allra minst 30 minuter;) Ställ svalt.

Caesardressingen:

Gör nu den supergoda caesardressingen genom att riva eller pressa vitlöksklyftan, hacka sardellerna och lägg i en hög bunke eller mixerskål. Tillsätt dijonsenap, äggulor och vinäger och mixa allt slätt.

Tillsätt nu oljan, från början droppvis samtidigt som du mixar allt och fortsätt tills all olja har mixats med. Den ska bli majonnäsig i konsistensen (tycker du att den blir för tjock kan du späda med ett par matskedar mjölk). 

Tillsätt den rivna parmesanen, svartpeppar och en gnutta salt, mixa ett par varv och smaka av. Tillsätt mer salt eller peppar om det behövs. Klart!

(Dressingen går också att förbereda långt innan och bara ställa i kylen. Ta dock fram den en stund före servering och låt den bli rumstempererad.)

Krutonger:

Skär bröden i små kuber och stek med smöret i en panna tills de blir lite gyllenbruna. Ställ åt sidan och låt svalna.

Salladen:

Äntligen är det dags att göra salladen klar, så dra på grillen och grilla kycklingfiléerna eller bryn dem snabbt på hög värme i stekpanna och låt bli klara i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.

Klipp bacon i små bitar och fräs krispiga i en stekpanna.

Skär romansalladen i grova bitar, skiva rödlöken tunt och blanda ihop med valfritt mycket av dressingen. Jag gillar den krämig så tar gärna all dressing, men ta annars hälften i salladen och servera resten till. Lägg på ett vackert fat eller snygg skål, skiva kycklingfiléerna och lägg ovanpå salladen. Toppa med krutonger och bacon.

Klart och magiskt gott!!