GRILLAD MAJSKYCKLINGFILÉ MED
EN KRÄMIG SVAMPRISOTTO 

En magiskt god kyckling serverad med en ännu mer magisk risotto med smak av shiitakesvamp, färsk spenat och parmesan. Serverade med krispiga färska primörer, helt underbart gott!

INGREDIENSER

4 port

Marinad:

  • 3-4 majskycklingfiléer
  • 1/2 dl olja
  • 1/2 dl japansk soja (alltså ljus soja)
  • 1/2 dl hackad färsk persilja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad körvel
  • 1 tsk torkad timjan

Risotto:

  • 50 g pinjenötter (valfritt)
  • 2 st schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 1 ask shiitakesvamp
  • 2 dl arborioris
  • 1,5 dl vitt vin
  • 8-10 dl hönsbuljong
  • 2 dl parmesanost, riven
  • Babyspenat, ca 80 gram (typ en liten påse)


GÖR SÅ HÄR

Kycklingen:

Börja med att göra marinaden till kycklingfiléerna och riv, hacka eller pressa vitlöken och blanda ihop med alla ingredienser till marinaden i en skål. Putsa kycklingfiléerna fina, är den skinn på kycklingen så låt det vara kvar! Blanda kycklingen med marinaden i skålen, täck och ställ svalt för att vila.

Inför servering och när risotton har gått ca halva tiden, grilla kycklingfiléerna på grillen tills de är färdiga. Var noga med att de förstås är genomstekta men absolut inte ligga på grillen och bli torra. 

Risotton:

Börja med att skära shiitakesvampen i skivor och lägg i torr stekpanna. Låt dem förvällas så att vattnet försvinner, tillsätt en rejäl klick smör och stek dem gyllenbruna, ställ åt sidan.

Fräs löken fint genomskinlig i smöret i en gryta eller kastrull och värm under tiden upp buljongen i en egen kastrull vid sidan om.

När löken känns genomskinlig och fin, tillsätt riset och låt fräsa någon minut tills det är fint ihopblandat med löken och är torrt. Tillsätt det vita vinet och låt småputtra tills ingen direkt vätska är kvar. Rör hela tiden.

Tillsätt buljongen lite i taget, låt puttra ihop och späd på med ytterligare buljong efter hand och rör hela tiden försiktigt så det inte bränns i botten.

Risotton tar ungefär 20 minuter att puttra ihop, den ska vara lös i konsistensen med absolut ha en fast kärna i riskornen, så smaka av då och då så det inte blir geggigt. Det går åt lite olika mängder buljong varje gång konstigt nog, men det viktigaste är du får en konstisens som passar just din rätt. När riset känns färdigt, ta åt sidan och blanda ner nästan all svamp, parmesan, spenat och pinjenötter. Blev den nu lite för torr så späd försiktigt med lite extra buljong. Lägg risotton i ett vackert fat och toppa med resten av parmesan och pinjenötter.

Skär upp filéerna i lagom tjocka skivor och lägg på ett fat tillsammans med krispiga primörer och servera tillsammans med risotton och ett gott rött vin. Magiskt gott!!