EN LJUVLIG RISOTTO MED
CHAMPINJONER, SPENAT OCH PARMESAN

Det här är en supergod risotto som går att variera i det oändliga, men det här är en ljuvlig variant.
Servera precis som den är eller tillsammans med en god sallad, kyckling eller kanske en köttbit. 

INGREDIENSER

  • 50 g pinjenötter (valfritt)
  • 1 liten gul lök eller 2 st schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 250 g champinjoner (eller annan svamp)
  • 2 dl arborioris
  • 1,5 dl vitt vin
  • 8-10 dl hönsbuljong
  • 2 dl parmesanost, riven
  • Babyspenat, ca 80 gram

GÖR SÅ HÄR

Börja med att skära champinjonerna i skivor eller bitar och lägg i torr stekpanna. Låt dem förvällas så att vattnet försvinner, tillsätt en rejäl klick smör och stek dem gyllenbruna, ställ åt sidan.

Fräs löken fint genomskinlig i smöret i en gryta eller kastrull och värm under tiden upp buljongen i en egen kastrull vid sidan om.

När löken känns genomskinlig och fin, tillsätt riset och låt fräsa någon minut tills det är fint ihopblandat med löken och är torrt. Tillsätt det vita vinet och låt småputtra tills ingen direkt vätska är kvar. Rör hela tiden.

Tillsätt buljongen lite i taget, låt puttra ihop och späd på med ytterligare buljong efter hand och rör hela tiden försiktigt så det inte bränns i botten.

Risotton tar ungefär 20 minuter att puttra ihop, den ska vara lös i konsistensen med absolut ha en fast kärna i riskornen, så smaka av då och då så det inte blir geggigt. Det går åt lite olika mängder buljong varje gång konstigt nog, men det viktigaste är du får en konstisens som passar just din rätt. När riset känns färdigt, ta åt sidan och blanda ner nästan all svamp, parmesan, spenat och pinjenötter. Lägg risotton i ett vackert fat och toppa med resten av parmesan och pinjenötter. 

Servera som den är eller tillsammans med en god sallad, kyckling eller kanske en köttbit.