FRANSK LÖKSOPPA

Gratinerad löksoppa är en galet god klassiker som bara måste lagas, helt enkelt bara så gott
med den underbara smaken från löken och med det bästa av allt, ett krispigt, krämigt osttäcke.

INGREDIENSER

  • 6 gula lökar
  • 2 matskedar smör (till bryning av löken)
  • 1 tsk socker
  • 1/2 liter grönsaksbuljong
  • 1/2 liter kycklingbuljong (buljongen är en smaksak, kan använda endast en sort)
  • 1 dl vitt vin
  • 2 tsk timjan, torkad
  • 2 lagerblad
  • Salt & peppar
  • 4 skivor bröd, alternativt 8 skivor från baguette, torrt, gör inget om från igår
  • 4 stora nävar riven ost, lagrad, typ cheddar eller gruyere
  • Några kvistar färsk timjan

GÖR SÅ HÄR

Skiva löken fint med kniv eller mandolin. Fräs den mjuk i smör långsamt på låg värme i ca 20 minuter så den blir fint genomskinlig och söt, den ska inte få färg utan bara bli fin. Strö över socker, rör om och låt vara i någon minut, tillsätt torkad timjan, låt gå någon minut till. Tillsätt vin, buljong och lagerblad. Smaka av med salt och peppar. Låt småputtra i 15 minuter.

Riv osten och rosta brödskivorna. Häll upp soppan i skålar, lägg de rostade brödskivorna på toppen av soppan och strö över rikligt (ja rikligt) med riven ost. Gratinera i ugn på 275 grader i ca 5 minuter eller tills osten ser färdig ut. Garnera med ett par kvistar timjan. Klart att servera!