sv

BORTSCH

En härlig soppa för ruggiga höstkvällar.

INGREDIENSER

2-3 portioner

  • 4 mellanstora rödbetor
  • 1 gul lök
  • 2 dl riven vitkål
  • 1 morot
  • 7 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • 2 lagerblad
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk Sambal Oelek
  • klippt, färsk persilja
  • 4 chorizo korvar
  • 2 msk Smetana men det går bra med crème fraiche också

GÖR SÅ HÄR

Skala rödbetor, morot och lök. Riv alla grönsakerna med hjälp av den grova sidan på ett rivjärn. Fräs grönsakerna i en gryta eller kastrull. Tillsätt vatten, buljongtärning och lagerbladen och koka i ca 20-30 minuter till grönsakerna är mjuka, ju kortare tid desto mer tuggmotstånd "al dente" av rotfrukterna. 

Smaksätt med vinäger, sambal oelek och salt. 

Skiva korven och värm den i soppan. Strö över persiljan. Servera med en matsked Smetana eller Creme fraiche

Förslagsvis en stor haklapp annars blir det lätt rödbetsstänk på kläderna. Tips från en som vet hur man gör.