CRÈME BRÛLÉE

En god Crème brûlée kan lätt kvala in bland de enklaste men absolut godaste efterrätterna i världen! Den går att smaksätta på massor av olika sätt, men jag tycker att den är absolut godast som den är, toppad med färsk frukt eller bär. Njutbart!!

INGREDIENSER

  • 1 st Vaniljstång
  • 4½ dl Vispgrädde
  • 4 st Ägggulor
  • ¾ dl Strösocker
  • Strösocker till gratinering
  • Färska bär till servering

GÖR SÅ HÄR

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur de fina vaniljfröna. Lägg vaniljstång och frön i en bunke och tillsätt alla övriga ingredienserna. Rör runt och låt stå och dra ca 1 timme eller tills sockret har smält.

Sätt ugnen på 150°C. Tag upp vaniljstången och sila vaniljröran genom en fin sil och fördela i fyra portionsformar. Fyll en ugnsfast form till hälften med vatten, alltså skapa ett vattenbad och ställ i formarna. Sätt försiktigt in i ugn och låt grädda i 60 minuter eller tills de precis har stannat. Det kan skilja sig lite beroende på hög och smal eller låg och bred form, men putta försiktigt på formen i ugnen så ser du när smeten stannar.

Hit går det alldeles utmärkt att förbereda till och med dagen innan och låta stå svalt över natten.

Före servering, strö ett jämnt lager med socker på brûléerna och brassa på med en gasolbrännare tills sockret smält och fått lite färg.

Garnera med färska blåbär och hallon och puffa kanske lite florsocker över. 

Ät och njut!