CHOKLADMOUSSE MED MANDELKRISP

En ljuvlig klassiker, toppad med mandelcrisp med en touch av apelsin

INGREDIENSER

  • 100 g mörk choklad
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vatten
  • 1 msk rivet skal av apelsin
  • 3/4 dl socker
  • 1/2 dl mandel

GÖR SÅ HÄR

Mandelkrisp:

Tvätta en apelsin och skala en tunn bit av apelsinskalet med en potatisskalare. Strimla i tunna strimlor. Smörj en bit bakplåtspapper med lite olja. Smält sockret i en liten kastrull eller panna och rör sedan ner mandlar och apelsinstrimlor. Rör om så att sockret täcker allt, detta är ett väldigt klibbigt moment, och häll sedan ut på bakplåtspappret. Låt svalna och stelna i minst 30 min. Hacka i valfritt små bitar och ställ åt sidan.

Chokladmousse:

Hacka chokladen och lägg i en bunke. Vispa 1,5 dl av grädden löst men så att den ändå får viss textur (den är grädden som sen styr hur toppig och fast moussen blir). Koka upp resten av grädden och slå över den hackade chokladen och rör runt till chokladen smält och smeten känns jämn och fin.

Lägg nu äggulorna i en skål. Koka upp vatten och socker så att sockret löser sig och häll i en jämn stråle över äggulorna samtidigt som du vispar kraftigt så att det blir till ett fint skum. Blanda ner chokladsmeten i äggskummet och vänd sist ner den vispade grädden och blanda ihop försiktigt.

Nu är moussen färdig att hälla upp i fina glas eller skålar. Ställ svalt i minst en timme, men gärna längre. Före servering, toppa med mandelkrispet och kanske ett par färska hallon. Njut!!