sv

GRÖNSAKSSOPPA MED TOMAT & SPETSKÅL

Det här är verkligen en ljuvligt mustig soppa som är värmande, nyttig och god på samma gång, världens bästa kombo
med andra ord! Grönsakerna går förstås att variera i all oändlighet , men den här varianten är en riktigt bra kombination!
Servera tillsammans med varma mackor, eller ett god färskt bröd med en god ost till.

INGREDIENSER

  • 1 gul lök
  • 2 st morötter
  • 1 fänkål
  • 1 palsternacka
  • 2-3 potatisar
  • 1/2 purjolök
  • 200 g spetskål (eller vitkål)
  • 1 litet knippe färsk bladpersilja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk sambal oelek (mer eller mindre beroede på styrka)
  • 3 grönsaksbuljongtärningar
  • 1,2 liter vatten
  • 1 burk tomater, gärna coctailtomater, men annars krossade
  • svartpeppar, nymalen
  • salt
  • smörklick

GÖR SÅ HÄR

Börja med att finhacka den gula löken, smält en smörklick i en stor kastrull och fräs löken glansig och mjuk på låg värme. 

Under tiden löker finfräser, skala och skär grönsakerna i valfritt stora bitar, jag föredrar små bitar men det är en smaksak. Hacka ca 3 kvistar bladpersilja.

När löken är glansig, tillsätt tomatpuré och låt fräsa med någon minut, tillsätt sedan alla grönsaker och persilja och låt fräsa i ytterligare några minuter.

Tillsätt nu burken med tomater, sambal oelek och drygt hälften av vattnet. Smula ner buljongtärningarna och låt allt puttra i ca 20 minuter. Späd med resterande vatten under tiden och smaka av med salt, peppar, sambal och persilja.

Låt soppan vila en stund, smaka av igen och slutligen toppa med lite persilja och servera tillsammans med goda varma mackor eller ett gott färskt bröd.

Njutbart och ännu godare dagen efter!