sv

BOWL MED INGEFÄRSMARINERAD
LAX OCH AVOKADO

Jag har blivit fullkomligt frälst i dessa magiska bowls, de är så vackra att se på och så himmelskt goda.
Här är en ljuvlig krispig variant med asiatiska smaker. Gör den bara!!

INGREDIENSER

4 port

  • 3 dl svart ris 
  • 500 g rå lax (typ salma) 
  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk riven ingefära, riven
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 msk ljust muscovadosocker
  • 1/2 gurka
  • 1 knippe rädisor
  • 1/2 msk sesamolja
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • salt
  • edamamebönor 1 pkt
  • 2 avokador
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 salladslökar
  • 100 g machésallad

GÖR SÅ HÄR

Koka det svart ris enligt anvisningar på förpackningen. Självklart kan det svarta riset bytas ut mot annat, till exempel bulgurmixen som jag använde när bilden togs. Det svarta riset var slut, men det föredrar jag annars helt klart, galet gott, nyttigt och vackert!

Blanda soja, ingefära, vitlök, och muscovadosocker i en bunke tills sockret löst sig. Skär laxen i tärningar och lägg i marinaden. Gillar du inte rå lax går det alldeles utmärkt att halstra den lite snabbt i en stekpanna.

Skala och kärna ur gurkan och skär dem i lagom stora bitar. skiva rädisorna och lägg i en bunke tillsammans med gurkan. Skär chilin i tunna skivor. Blanda sesamolja, risvinäger och strösocker och smaka av med en liten nypa salt. Tillsätt chilin och häll dressingen över grönsakerna, strö över sesamfrön och blanda ihop. Ställ åt sidan. 

Precis före servering, skär avokado och salladslök i skivor.

Nu ska det äntligen monteras så lägg riset i botten på 4 skålar eller djupa tallrikar. Lägg det liksom i botten och upp lite på sidan så att det syns. Tillsätt nu machesallad, gurk-och rädissalladen, avokado i olika kvartar i skålarna och lägg den ingefärsmarinerade laxen på toppen. Strö över salladslök och servera genast, underbart gott!