sv

INKOKT LAX MED ROSÉPEPPAR

Inkokt lax är världens bästa bufférätt att bjuda på och är väldigt enkelt att göra.
Ingredienserna i lagen kan varieras i det oändliga, och här kommer ett exempel på en variant.

INGREDIENSER

  • Ca 600 g laxsida/filé

Lag:

  • 400 g blandade, skivade lökar, 1-2 stycken
  • 1,5 dl ättiksprit (12 %)
  • 6 dl vatten
  • 2 msk salt
  • 1 dl socker
  • 6 vitpepparkorn
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 msk rosépepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 2 msk dill, gärna på kvist

Garnering:

  • 1 msk dill, gärna på kvist
  • 1 citron i klyftor
  • 1 tunt skivad rödlök
  • 2 tunt skivade schalottenlökar

MAJ 24, 2015 

GÖR SÅ HÄR

Häll samtliga ingredienser till lagen i en kastrull. Koka upp och låt koka medan laxen förbereds.

Ta bort eventuella ben i laxen och lägg den i en ugnsfast form med höga kanter. Slå över lagen och täck med folie.

Ställ in i ugnen på 150 grader och koka den i ca 15 min tills du ser att den är klar, tiden varierar lite beroende på hur tjock laxen är (innertemperatur ska vara på 48-55°). Låt laxen svalna så snabbt som möjligt och ställ den kallt i ett par timmar, i kylskåp eller utomhus, gärna till dagen efter.

Lyft upp laxen ur lagen, lägg på serveringsfat och garnera med dillkvistar, citron i klyftor, tunt skivad rödlök och schalottenlök

.

Går förstås att krydda med alla möjliga  kryddor, men kombinationen med dill, lök och peppar i olika färger ger en god och vacker variant.