INKOKT LAX MED ROSÉPEPPAR
Inkokt lax är världens bästa bufférätt att bjuda på och är väldigt enkelt att göra.
Ingredienserna i lagen kan varieras i det oändliga, och här kommer ett exempel på en variant.
INGREDIENSER
- Ca 600 g laxsida/filé
Lag:
- 400 g blandade, skivade lökar, 1-2 stycken
- 1,5 dl ättiksprit (12 %)
- 6 dl vatten
- 2 msk salt
- 1 dl socker
- 6 vitpepparkorn
- 6 kryddpepparkorn
- 1 msk rosépepparkorn
- 2 lagerblad
- 2 msk dill, gärna på kvist
Garnering:
- 1 msk dill, gärna på kvist
- 1 citron i klyftor
- 1 tunt skivad rödlök
- 2 tunt skivade schalottenlökar
MAJ 24, 2015
GÖR SÅ HÄR
Häll samtliga ingredienser till lagen i en kastrull. Koka upp och låt koka medan laxen förbereds.
Ta bort eventuella ben i laxen och lägg den i en ugnsfast form med höga kanter. Slå över lagen och täck med folie.
Ställ in i ugnen på 150 grader och koka den i ca 15 min tills du ser att den är klar, tiden varierar lite beroende på hur tjock laxen är (innertemperatur ska vara på 48-55°). Låt laxen svalna så snabbt som möjligt och ställ den kallt i ett par timmar, i kylskåp eller utomhus, gärna till dagen efter.
Lyft upp laxen ur lagen, lägg på serveringsfat och garnera med dillkvistar, citron i klyftor, tunt skivad rödlök och schalottenlök
.Går förstås att krydda med alla möjliga kryddor, men kombinationen med dill, lök och peppar i olika färger ger en god och vacker variant.