sv

SOMRIG GAZPACHO

En somrig Gazpacho kan göras på lika många sätt som det finns människor och detta är min absoluta favoritvariant. Servera iskall en varm sommardag tillsammans med ett gott bröd, kanske lite finhackade grönsaker och krutonger, eller helt enkelt bara som den är. Eftersom den är ännu godare när den vilat en dag så är det den perfekta rätten att förbereda dagen före. Helt enkelt magiskt gott! 

INGREDIENSER

  • 500 g färska tomater
  • 1 röd paprika
  • 1/2 gurka
  • 1/2 rödlök
  • 1 stor vitlöksklyfta eller 2 små
  • 1 tsk sambal oelek eller 1 chili 
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 1/2 dl god olivolja
  • 1 msk honung
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 1 kruka färsk basilika
  • salt & nymalen svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

Börja med att skala och grovhacka lök, tomater, paprika, gurka och vitlök. Hetta upp vatten i en kastrull och lös upp buljongtärningen, låt svalna.

Blanda grönsaker, buljong, sambal, olivolja, honung, vinäger och några blad basilika i en mixer och mixa till den konsistens du föredrar, jag tycker det är gott om den får gå en stund så att den blir nästan slät. Smaka av med salt och peppar och kanske lite mer sambal.

Ställ in i kylen och låt vila, den är god direkt men ännu godare dagen efter:) Vilket ju är toppen om du ska ha gäster!

Servera med ett gott bröd till och kanske lite brödkrutonger och finhackad tomat, gurka, rödlök och toppa med färsk basilika. Klart att servera!