sv

POTATIS- OCH PURJOLÖKSSOPPA MED STING

En underbart god, klassisk soppa som är matig och fräsch och med ett härligt, hett sting av chili.
Kombinera med de tillbehör du vill, i det här fallet blev det med krispigt stekt bacon och brödkrutonger.
Enjoy!
 

INGREDIENSER

  • 600 g (typ 8-10 potatisar) mjölig potatis 
  • 1 purjolök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk torkad timjan
  • chiliflakes efter smak (kan väljas bort)
  • en stor klick smör
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1-2 dl vispgrädde (mellangrädde funkar också)
  • 1 kruka färsk timjan
  • salt och nymalen vitpeppar

GÖR SÅ HÄR

Börja med att skala potatisen och skär den sen i skivor. Skölj och skiva purjolök och lägg tillsammans med potatisen i en stor kastrull med en stor klick smält smör. Tillsätt hackad vitlök, 1 tsk torkad timjan och chiliflakes. Låt fräsa försiktigt utan att det tar färg, det ska bara bli en liten touch av fräst. Häll på buljongen och låt puttra under lock i ca 30 minuter, rör runt då och då under tiden. 

Mixa soppan, enklast med en stavmixer till den konsistens du gillar, jag tycker det är gott att den är någorlunda slät men gärna med lite bitar kvar. Smaka av, häll på grädden och låt puttra försiktigt i ca 10 minuter till. Smaka av igen med kryddor och klipp i några kvistar färsk timjan.

Häll upp i soppskålar, toppa med färsk timjan och servera tillsammans med ett gott bröd och kanske lite knaperstekt bacon till den som liksom känner att lite kött måste till.