sv

GRILLADE LAMMRACKS MED PARMESANCREME, SPETSKÅL OCH SMÖRSLUNGAD ÖRTPOTATIS

En riktigt härlig rätt som är lika god som den är vacker att se på! Serverad med en parmesancrème från himlen!

INGREDIENSER

4 port

Lammracks:

  • lammracks till 4 pers, ca 800 g
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl olja
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 1 citron
  • 1 tsk örtsalt

Grillad spetskål:

  • 2 små spetskålshuvuden eller 1 stort
  • 1/2 citron
  • 1 msk honung
  • 1/2 msk dijonsenap
  • 2 msk olja

Parmesancreme:

  • 1 dl crème fraîche
  • 100 g naturell färskost
  • 75 g finriven parmesanost, 2,5 dl riven
  • 2 tsk olivolja
  • 1/2 kruka finhackad persilja
  • färskmald svartpeppar

Örtpotatis:

  • 1 kg färskpotatis eller andra små delikatesspotatisar
  • 50 g smör
  • salt
  • 1 dl blandade färska örter

Till severing:

  • babybladspenat
  • 3 salladslökar

GÖR SÅ HÄR

Parmesancreme:

Börja med parmesancremen genom att helt enkelt blanda i hop alla ingredienser och smaka av med lite svartpeppar. Ställ in i kylen och låt stå svalt i minst 1 timme.  

Lammracks:

Viktigt är att köttet är rumstempererat, så ta fram det i god tid innan du ska laga. 

Gör marinaden genom att pressa vitlök och blanda med olja, rosmarin och rivet skal och saften från citronen. Smaka av med örtsalt. Lägg lammracksen i en form och pensla dem med marinaden och låt vila.

Grillad spetskål: 

Dela spetskålen i 2 delar om den är lite mindre, eller i kvartar om den är stor.

Blanda alla ingredienser till marinaden och pensla in kålen, se till att det rinner in ordentligt med marinad på den skurna delen.

Örtpotatis:

Koka potatisen klar, helst med skal på, och blanda med smör, salt och örter.

Grillning:

Toppenbra med spetskål och lammracksen är att de ska grilla ungefär lika länge, så grilla dem gärna samtidigt, men om det inte får plats på grillen så börja med köttet eftersom det ska vila en stund efter grillningen.

Grilla köttsidan på lammracksen, först på direkt värme tills den fått fin yta. Sätt i en köttermometer och fortsätt grilla på indirekt värme. Pensla gärna på lite extra marinad under grillningen. Lammet är klart när innertemperaturen har nått 55°C. Låt det inte grilla för länge! Låt köttet vila i ca 10 minuter innan det ska skäras upp.

Grilla kålen på den direkta delen av grillen och ge dem vackra grillränder på den skurna delen. Fortsätt sen att grilla den på indirekt värme i ca 15-20 minuter beroende på storlek och när den är mjuk är den klar! Grilla den bara inte för länge så den blir sladdrig.

Ta fram ett vackert fat och täck med babyspenat, lägg lammet ovanpå och toppa med skivad salladslök. Spritsa små fina kluttar med parmesancreme runt om.

Klart att servera tillsammans med den grillade spetskålen och smörslungad örtpotatis!