MAGISK VIETNAMESISK SALLAD
MED RÄKOR OCH NUDLAR

Det här är på riktigt en fullkomligt magiskt god sallad, i alla fall om du precis som jag älskar en krispigt fräsch
men ändå matig sallad, förstås med en syrligt härlig asiatisk touch. Bara laga denna vansinnigt goda sallad!!

INGREDIENSER

Sallad:

  • 300 g risnudlar, den tunna, runda varianten och inte platt
  • 200 g skalade räkor (typ 500 g räkor med skal)
  • 1 morot
  • 1/2 spetskål
  • 100 g sockerärtor
  • 1 knippe rädisor

Dressing:

  • 10 cm färsk ingefära (typ 4-5 msk riven)
  • 2 limefrukter, rivet zest och saft
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk fisksås
  • 2,5 msk rörsocker (strösocker funkar också)
  • 1 dl jordnötter

Topping:

  • 4 salladslökar
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 kruka färsk mynta
  • 1 dl jordnötter

GÖR SÅ HÄR

Börja med att göra nudlarna klara enligt instruktionerna på paketet, sköl med kallt vatten och låt rinna av ordentligt.

Skala räkor och ställ åt sidan.

Dressing:

Ta fram en mixer/matberedare och riv fint ner zesten av de 2 limen (alltså det yttre skalet på limen) och pressa ner limejuicen. Tillsätt fisksås, riven ingefära, vitlök och 1 dl jordnötter. Mixa alltihop tills  jordnötterna är ganska fint grovt hackade.

Sallad:

Skär morot och sockerärtor i strimlor och skär rädisorna i fina klyftor. Blanda ihop grönsakerna med nudlar och dressing i en stor bunke.

Skiva salladslöken i skivor och chilin i väldigt fina skivor. Gällande chilin kan du anpassa hur stark du vill ha salladen, ta lite eller mycket helt enkelt.

Ta nu fram ett vackert fat eller skål och lägg den ihopblandade nudelsalladen i. Toppa med räkor, jordnötter, vackra koriander- och myntablad och chili.

Klart att servera, underbart gott!!