sv

MAGISK TIMJAN- & DRAGONDOFTANDE MAJSKYCKLINGFILÉ MED PRIMÖRER

Saftig majskycklingfilé serverad med en himmelsk sås med smaker av timjan och dragon, fullkomligt magiskt gott! 

Servera gärna med ugnsbakade persiljeslungade delikatesspotatisar och färska primörer. Ät, slut ögonen och njut!

INGREDIENSER

4 port

Kyckling:

  • Majskycklingfiléer med skinn efter antal personer. 
  • Timjan, torkad
  • Salt
  • Svartpeppar, nymalen
  • Smör till stekning

Sås:

  • 5 dl mellangrädde
  • 2 msk fransk senap
  • 2 msk kalvfond
  • 1 tsk honung
  • Timjan, torkad
  • Färsk dragon, 1 kruka
  • Salt

Potatis:

  • Delikatess- eller färskpotatis
  • Olja
  • Persilja, färsk eller fryst
  • Salt
  • Svartpeppar, nymalen

Primörer:

Ta de primörer du gillar bäst, till exempel 

  • Morötter
  • Salladslök
  • Olja 
  • Salt
  • Svartpeppar, nymalen

GÖR SÅ HÄR

Kyckling:

Börja med att klappa in majskycklingfiléerna i timjan, salt och peppar. Stek kycklingen vackert gyllenbrun i en klick smör på medeltemperatur, börja med skinnsidan ner. 

Sätt ugnen på 200 grader, lägg filéerna i en form och sätt i en stektermometer. Kycklingen är klar när termometern visar 68 grader. Ta ut filéerna ur ugnen och låt vila i minst 5 minuter tills temperaturen landar på ca 72 grader.  

Sås:

Gör såsen i samma panna som du stekte kycklingfiléerna i genom att blanda grädde, senap, kalvfond och honung. Är du tveksam till hur mycket smak du vill ha kan du börja med hälften senap och kalvfond och tillsätta mer efter hand. Tillsätt torkad timjan, salt och peppar, koka ihop och smaka av. Riv av bladen från dragonen, hacka grovt och tillsätt i såsen. Låt gärna såsen stå och småputtra medan allt blir klart i ugnen, den blir bara godare och godare. 

Potatis och primörer:

Skrubba den fina potatisen så att den är ren men låt skalet vara kvar. Lägg på en plåt, ringla över olja och strö över salt och persilja, blanda runt. Skjutsa in i ugnen, det tar lite olika lång tid om färskpotatis eller inte, känn efter med en sticka då och då.  

Skär primörerna och blanda med lite olja, salt och peppar. Langa in på plåten med potatis när du tror att den är ungefär 10 minuter kvar.

Nu är det klart att servera!! Skär gärna kycklingfiléerna i skivor och lägg på ett vackert fat tillsammans med potatis och primörer och servera såsen bredvid. Självklart kan du också blanda kyckling med sås om du föredrar det.

Som sagt - Ät, slut ögonen och njut!